Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

...για την "Ώρα της Γης"

Κοροϊδευόμαστε;

Καταρχάς, μια σύντομη "μηχανολογική" εκτίμηση:
Ενεργειακά μιλώντας, αν κλείσουμε μαζικά τα φώτα για μία ώρα νομίζω ότι περισσότερο επιβαρύνουμε το περιβάλλον παρά το οφελούμε. Αυτό γιατί το δίκτυο μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα σε μικροαλλαγές της ζήτησης ενέργειας αλλά μεγάλες αλλαγές (έστω και προβλέψιμες) είναι δύσκολο να "απορροφηθούν" απ' το δίκτυο χωρίς σημαντικές περενέργειες και απώλειες (σκεφτείτε ότι μια μεγάλη μονάδα της ΔΕΗ μπορεί να χρειάζεται ακόμα και 2-3 μέρες για να τεθεί από το μηδέν σε πλήρη ισχύ). Δεν έχω την γνώση για να το πω στα σίγουρα αυτό, αλλά αύτο μου λέει η μικρή μου εμπειρία από τα 5 χρόνια σ' αυτή τη ρημαδοσχολή που ακόμα παλεύω να τελειώσω.

Άρα γιατί γίνεται αυτή η κίνηση; Το λένε και οι διοργανωτές της: Για συμβολικούς λόγους. Θέλουν να περάσουν ένα μήνυμα.

Ποιό το μήνυμα και σε ποιούς απευθύνεται;
Προφανώς θέλουν να πουν στους "υπεύθυνους" (βλ. κυβερνήσεις κλπ) ότι νοιάζονται για το περιβάλλον και απαιτούν από αυτούς να νοιαστούν επίσης.

Όλα καλά μέχρι εδώ.

ΤΟΤΕ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ;
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ;

Η δικιά μου εκτίμηση;
Greenwash (googlαρέ το αν δε ξέρεις τί σημαίνει).
Προσπαθούν απλά (όπως πολλά προϊόντα σήμερα) να σε πείσουν για τον "και καλά" οικολογικό τους χαρακτήρα όταν στην πραγματικότητα........ Άσε, δε θες να ξέρεις τί κάνουν στην πραγματικότητα. Ή μπορεί κ να τα ξέρεις ήδη, δεν είναι αυτό το νόημα του post.

Αν λοιπόν νοιάζεσαι για το περιβάλλον, δε με νοιάζει αν θα σβήσεις τα φώτα σου για μια ώρα, με νοιάζει να τα σβήνεις πάντα όταν δε τα χρειάζεσαι. Το καλοκαίρι να αρκείσαι στον ανεμιστήρα και όχι στα 30000 btu του αρκουδίσιου σου. Το καλοκαίρι να κοιμάσαι με ανοιχτά παράθυρα και ανεμιστήρα και όχι με το αρκουδίσιο στους 15 βαθμούς και κουβέρτα γιατί κρυώνεις. Και όταν ΠΡΕΠΕΙ ντε και καλά να χρησιμοποιήσεις το αρκουδίσιο, τουλάχιστον έχε λίγη κοινή λογική. Όπως λέω και στη μάνα μου (που κοιμάται με ανοιχτό αρκουδίσιο και ανοιχτή πόρτα) "Θα σταματήσω να κλείνω την πόρτα σου τα βράδυα τη μέρα που θα καταφέρεις να μαγειρέψεις με τον φούρνο ανοιχτό."

Αν θες και άλλες συμβουλές, ο τύπος (έντυπος και ηλεκτρονικός) είναι γεμάτος από άρθρα του στυλ "10 απλοί τρόποι να σώσεις το περιβάλλον" κλπ. Σίγουρα μπορείς να βρεις κάποια.

Φρόντισε λοιπόν να σβήσεις τα φώτα για μια ώρα και να μη κάνεις όλα τα υπόλοιπα. Θα είσαι ακόμα πιο υποκριτής από τις κυβερνήσεις που συμμετέχουν στο "Earth Hour".

ΥΓ. Για παράδειγμα, πέρσυ έτυχε να 'μαι σε μια καφετέρια την "Ώρα της Γης" και σβήσαν τα φώτα για να αποδείξουν πόσο οικολόγοι είναι. Η τηλεόραση όμως έμεινε ανοιχτή γτ είχε αγώνα.......






1 σχόλιο:

  1. ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΩ!!!
    ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙΣ ΟΤΙ Η ΓΕΝΝΙΑ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ.
    ΠΡΙΝ ΑΠΟ 25-30 ΧΡΟΝΙΑ ΚΙ ΗΔΙΚΗ ΜΟΥ ΓΕΝΝΙΑ ΕΙΧΕ ΚΡΙΣΗ. ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΑΣΑΜΕ ΟΜΑΔΙΚΑ, ΓΙ ΑΥΤΟ Κ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ, ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΠΟΜΠΩΔΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΝΑ ΘΑΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΑΣ.
    ΣΠΥΡΟΣ Θ. ΚΑΣΙΜΗΣ
    spkassimis@gmail.com
    Υ.Γ. 1. ΠΑΝΤΑ ΗΜΟΥΝ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ (ΑΠΟ ΠΟΥ ΑΡΑΓΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;;;)
    2. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΩ ΟΤΙ Ο ΑΛ ΓΚΟΡ, ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, ΗΤΑΝ ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΟΥ ΓΕΜΙΣΕ Η ΓΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή